Asuisin rivitalossa perheen kanssa

Heidi Lindholmin, 20, ihannemaailmassa lapset olisivat ikuisesti lapsia. Olisi vain kivoja kouluja, eikä tyhmiä ollenkaan, eikä tyhmiä sääntöjä. ”Aika monta tyhmää sääntöä maailmassa on.”

Heidi on ainutlaatuinen tyttö, monella tavalla. Hänellä on lievän kehitysvamman lisäksi harvinainen diagnoosi: aplastinen anemia. Heidin luuydin tuottaa erittäin vähän verisoluja. Ainoa parannuskeino olisi kantasolusiirto, mutta koska myös Heidin kudostyyppi on erittäin harvinainen, luovuttajaa ei ole löytynyt.

Heidistä on tahtomattaan tullut asiantuntija siinä, miten terveydenhoitojärjestelmä kohtaa kehitysvammaisen ihmisen. Hän toivoo lääkäreiltä ja hoitajilta samaa kuin kaikilta muiltakin. Että he näkisivät hänet, eivät hänen diagnoosejaan.

Heidi löytää ilonaiheita helpommin kuin harmeja. Esimerkiksi: opiskelu Aitoon koulutuskeskuksessa, Robinin musiikki, kaverit, elokuvat, shoppailu ja se kaikkein paras juttu – ratsastaminen. Valoisa tyttö ajattelee aina ensin muita. Sairastuttuaan hän kommentoi, että onneksi minä, eikä siskot.

”Kavereissa parasta on se, että niihin voi luottaa.”

Tulevaisuuden unelma-ammatti on lastenhoitajan työ, mutta myös delfiinien kouluttaminen tai hevosten hoitaminen ovat hyviä vaihtoehtoja.

”Haluaisin asua isona rivitalossa, tietenkin oman perheen kanssa. Ehkä myös papukaijan ja koiran.”

 

Rakenna kanssamme kaikkien yhteistä maailmaa.

Lahjoita

Artikla 25

Jokaisella on oikeus laadukkaisiin terveyspalveluihin yhdenvertaisesti, vailla syrjintää vammaisuuden perusteella.


Kehitysvamma on vain yksi ominaisuus

Mikään vamma tai diagnoosi ei määrittele koko ihmistä. Kehitysvamma on vain yksi ihmisen ominaisuuksista. Vanhemmat ja muut ihmiset sekä asuinpaikkamme vaikuttavat siihen, millaisia meistä tulee. Myös erilaiset elämäntapahtumat ja kokemukset vaikuttavat meihin. Kaikki ihmiset, niin kehitysvammaiset kuin vammattomat, ovat yksilöitä ja jokainen meistä on erilainen.

Suomessa on noin 40.000 ihmistä, joilla on kehitysvamma.  Kehitysvamma tarkoittaa vaikeutta oppia ja ymmärtää uusia asioita. Käsitteelliset asiat kuten raha, aika ja kielikuvat voivat olla vaikeita kehitysvammaiselle ihmiselle. Uusia asioita voi oppia monella eri tavalla, esimerkiksi käytännön kautta. Jokainen oppii omassa tahdissaan ja on hyvä jossakin. Kehitysvamma-diagnoosin tilalle, mutta myös sen rinnalle on tullut muita määritteitä. Henkilöllä saattaa olla useita diagnooseja, joista yksi on kehitysvamma, oppimisvaikeus tai muu hahmottamisen ja oppimisen vaikeuteen viittaava diagnoosinimitys. Joskus lapsen diagnoosiksi jää epämääräinen ”laaja-alaiset neurologiset kehityksen vaikeudet”. Yhteistä näille diagnooseille on se, että ne viittaavat ennen aikuisikää havaittuun, ymmärtämiseen, oppimiseen ja arjen toimintoihin liittyvään tuen tarpeeseen.

Kehitysvammaisten ihmisten elämän tärkeät asiat ovat samoja kuin kaikilla muillakin ihmisillä. Jokaisella on oikeus käydä koulua ja opiskella, harrastaa, tehdä työtä, ystävystyä ja rakastaa. Jokainen meistä tarvitsee myös toisen ihmisen tukea – toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Lue lisää kehitysvammasta, oppimisvaikeuksista ja samankaltaisista tuen tarpeista »


Artikla 28

Jokaisella on oikeus riittävään elintasoon ja sosiaaliturvaan.

Tee kertalahjoitus

Klikkaa LAHJOITA-nappia, jolloin siirryt valitsemaan lahjoitussumman ja maksutavan. Lahjoittaa voi sekä mobiilimaksulla että verkkomaksulla.

Lahjoita tilisiirtona

Lahjoita tilisiirtona tilillemme
Nordea IBAN FI49 1146 3007 2069 12, viite 99008.

Lahjoita tekstaamalla

Lahjoita 10 euroa tekstaamalla KOHTAAMUT numeroon 16499.

Lahjoita 20 euroa tekstaamalla KOHTAAMUT20 numeroon 16499.

Kehitysvammaisten Tukiliitto

Unelmoimme maailmasta, jossa kehitysvammaisilla ihmisillä on yhdenvertaiset oikeudet. Uskomme yhteistyön ja vertaistuen voimaan ja olemme mukana monissa verkostoissa. Meillä on noin 180 yhdistystä, jotka toimivat koko Suomen alueella. Yhdistysten jäseninä ovat ihmiset; kehitysvammaiset henkilöt, omaiset, läheiset, alan työntekijät, kehitysvammaisten ihmisten hyvää elämää tavoittelevat kanssaihmiset.

Tutustu Tukiliittoon »

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Haluatko jatkossa kuulla meistä ja mahdollisuuksista auttaa?
Liity postituslistalle: