Olisin turvassa

Siiri Federley, 13, rakastaa liikkumista, ja kaikkein eniten uintia, pyöräilyä, hiihtoa ja taitoluistelua. Kovakuntoisesta tytöstä saa aina seuraa matkoille ja retkille, kunhan pysyy vauhdissa mukana. Siirin suurin unelma olisi lähteä taas koko perheen kanssa lomalle aurinkoon.

Yläkoululainen haaveilee, että voisi isona tehdä työtä, jossa voisi käyttää omia vahvuuksiaan: leivontaa, ruuanlaittoa ja keittiötöitä, tai jotain liikunnallista.

Puhuminen ei ole Siirille helppoa. Jaana-äidin mielestä tytöllä on kuitenkin aina ollut kyky tulla ymmärretyksi. Varsinkin vieraiden ihmisten kanssa ”Aasi” eli kuvallinen ACC-kommunikaatiokansio ja tabletilla toimiva GoTalk Now -kommunikointiohjelma helpottavat kohtaamisia. Myös paras ystävä Iina auttaa tarvittaessa.

”Iinan kanssa me käymme uimassa, koirakylpylässä, tai vaikka yökyläilemme. Myös luistelukaverit ovat tärkeitä, ja perheystävät ja koulukaverit, ja tietysti meidän koirat ja kissa. Olen onnentyttö, minulla on paljon rakkaita elämässäni.”

Aikuisenakin Siiri haluaisi asua turvallisessa kodissa. ”Pelkään pahoja asioita ja tilanteita, joita en ymmärrä. Haluan rauhaa ja rakkautta. Toivon, että rakkaani eivät jätä minua koskaan.”

 

Rakenna kanssamme kaikkien yhteistä maailmaa.

Lahjoita

Artikla 30

Jokaisella on oikeus osallistua virkistys- ja vapaa-ajan toimintaan, urheiluun ja kulttuurielämään.


Oikeus harrastaa siellä, missä muutkin ovat

Osallisuus vapaa-ajan toimintaan tarkoittaa erityisharrastusten sijaan osallistumista tavallisiin, meille kaikille avoimiin harrastuksiin ja harrastusryhmiin. Meillä kaikilla tulee olla oikeus harrastaa lähiyhteisöissä ja viettää vapaa-aikansa siellä, missä kaikki muutkin. Harrastaminen ei saa edellyttää erityisryhmä-etuliitettä. Harrastusten ja vapaa-ajan saavutettavuus tarkoittaa sitä, että osallistuminen on mahdollista kaikille.

Omia ominaisuuksia vastaavaksi muokattu vapaa-aika voi tarkoittaa monia asioita. Jotkut kehitysvammaiset nuoret tarvitsevat osallistumiseen toisen ihmisen tukea, toiset eivät. Saavutettavan harrastustoiminnan onnistuminen edellyttää asenteiden ja ajatusten muutosta.

Osallisuus on tasa-arvoista ja täysivaltaista toimimista lähiyhteisöissä. Jokaisella meistä on oikeus osallistua yhteiskunnan toimintaan, vaikuttaa elämäänsä ja päättää itse omista ja yhteisistä asioista.
Lue lisää osallisuudesta »

 


Artikla 14

Jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja turvallisuuteen.

Tee kertalahjoitus

Klikkaa LAHJOITA-nappia, jolloin siirryt valitsemaan lahjoitussumman ja maksutavan. Lahjoittaa voi sekä mobiilimaksulla että verkkomaksulla.

Lahjoita tilisiirtona

Lahjoita tilisiirtona tilillemme
Nordea IBAN FI49 1146 3007 2069 12, viite 99008.

Lahjoita tekstaamalla

Lahjoita 10 euroa tekstaamalla KOHTAAMUT numeroon 16499.

Lahjoita 20 euroa tekstaamalla KOHTAAMUT20 numeroon 16499.

Kehitysvammaisten Tukiliitto

Unelmoimme maailmasta, jossa kehitysvammaisilla ihmisillä on yhdenvertaiset oikeudet. Uskomme yhteistyön ja vertaistuen voimaan ja olemme mukana monissa verkostoissa. Meillä on noin 180 yhdistystä, jotka toimivat koko Suomen alueella. Yhdistysten jäseninä ovat ihmiset; kehitysvammaiset henkilöt, omaiset, läheiset, alan työntekijät, kehitysvammaisten ihmisten hyvää elämää tavoittelevat kanssaihmiset.

Tutustu Tukiliittoon »

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Haluatko jatkossa kuulla meistä ja mahdollisuuksista auttaa?
Liity postituslistalle: