Saattaisin yksinäiset yhteen

Tommi Korhonen, 32, ei mieti kauan vastausta kysymykseen ’Missä sinä olet hyvä?’.

”Syömisessä. Syksyllä en meinannut saada kättä suoraksi. Nyt sitä on venytelty fysioterapiassa ja on ihanaa syödä itse.”

Sanat tulevat harvakseltaan ja puhetulkki on vieraiden ihmisten kanssa tarpeen. Synnynnäinen seuramies kuitenkin vangitsee kuulijansa ja pian huomaa ymmärtävänsä, mitä Tommi juttelee.

”Huomenna menen ystäväni Tuukan kanssa pizzalle. Meillä on nykyään sellaisia päiviä, että saa tehdä, mitä itse haluaa”, kertoo Tommi. Hän asuu Joukontalon ryhmäkodissa ja käy päivätoiminnassa Sinikellossa.

”Haluaisin olla radiotoimittaja. Tekisin Amorin enkelit -nimistä ohjelmaa siskonmiehen kanssa. Minä puhuisin ja Janne soittaisi levyjä. Saattaisimme yksinäiset yhteen.”

Tuula-sisko on Tommille rakas. ”Unelmien koti olisi asua siskon ja sen perheen kanssa.”

Tuulan mielestä Tommi sanoo aina ne viisaimmat sanat. Kun hän nuorena riiteli silloisen poikaystävänsä kanssa, Tommi sanoi: Ihan turha riita. Mieti. Jos tahdot, voit vaikka joka ilta syödä romanttisesti rakkaasi kanssa, hieroa hartioita ja katsoa englanninkielistä elokuvaa. Minä en pysty, vaikka tahtoisin, olkaa onnellisia.

Tommi kertoo, että on ollut rakastunut kerran. ”Mukavinta oli tanssia yhdessä. Mutta Sanna nukkui pois.”

Tommi sanoo pelkäävänsä vain sitä, että hänen suihkutuolinsa ei mahtuisi lentokoneeseen. Haaveita riittää: ”Haluaisin matkustaa maailman ympäri ja mennä luontoiltaan Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa.”

Niin sanotuissa vammattomissa ihmisissä häntä välillä ärsyttää se, että he eivät tule juttelemaan. Sisko yrittää pehmentää: voihan joku haluta, mutta ei osaa tai pysty, koska on esimerkiksi mykkä.

”Ei voi olla viittä miljoonaa mykkää”, sanoo Tommi.

 

Rakenna kanssamme kaikkien yhteistä maailmaa.

Lahjoita

Artikla 23

Jokaisella on oikeus henkilökohtaisiin ihmissuhteisiin, avioliittoon, perheeseen ja vanhemmuuteen.


Kaikki tarvitsevat ystävyyttä ja rakkautta

Kehitysvammainen ihminen tarvitsee hyviä ihmissuhteita – ystävyyttä ja rakkautta – yhtä kipeästi kuin kaikki muutkin. Niiden esteenä eivät saisi olla asumisyksikön säännöt tai muu rakenteellinen vallankäyttö.

Jokainen on jollain tavalla seksuaalinen, ja siitä pitää voida puhua jonkun kanssa. Seksuaaliterveyden ensimmäinen edellytys on lupa omiin tunteisiin, vailla häpeää. Nuoruuden etsikkoaikaan kuuluu usein oman kehon hämmentäviä muutoksia, tunteiden vuoristorataa ja uuden oppimista ihmissuhteissa. Ymmärrys ja tunne-elämän kehitys eivät aina pysy biologian kyydissä. Jokaisella on oikeus opetella tunnistamaan ja ilmaisemaan omia seksuaalisia tarpeitaan turvallisesti.

 

Tietoa ammattilaisille erilaisista perheistä, joissa vanhemmilla on kehitysvamma tai laaja-alaisia oppimisen vaikeuksia ja tarvitsevat tukea vanhemmuuteensa.
Lue lisää erilaisista perheistä »

Lue lisää vanhemmuudesta ja vauvahaaveista selkokielellä »


Artikla 18

Jokaisella on oikeus liikkumisvapauteen ja kansalaisuuteen.

Artikla 29

Jokaisella on oikeus osallistua poliittiseen ja julkiseen elämään.

Tee kertalahjoitus

Klikkaa LAHJOITA-nappia, jolloin siirryt valitsemaan lahjoitussumman ja maksutavan. Lahjoittaa voi sekä mobiilimaksulla että verkkomaksulla.

Lahjoita tilisiirtona

Lahjoita tilisiirtona tilillemme
Nordea IBAN FI49 1146 3007 2069 12, viite 99008.

Lahjoita tekstaamalla

Lahjoita 10 euroa tekstaamalla KOHTAAMUT numeroon 16499.

Lahjoita 20 euroa tekstaamalla KOHTAAMUT20 numeroon 16499.

Kehitysvammaisten Tukiliitto

Unelmoimme maailmasta, jossa kehitysvammaisilla ihmisillä on yhdenvertaiset oikeudet. Uskomme yhteistyön ja vertaistuen voimaan ja olemme mukana monissa verkostoissa. Meillä on noin 180 yhdistystä, jotka toimivat koko Suomen alueella. Yhdistysten jäseninä ovat ihmiset; kehitysvammaiset henkilöt, omaiset, läheiset, alan työntekijät, kehitysvammaisten ihmisten hyvää elämää tavoittelevat kanssaihmiset.

Tutustu Tukiliittoon »

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Haluatko jatkossa kuulla meistä ja mahdollisuuksista auttaa?
Liity postituslistalle: