Siivoaisin ja hellisin koiraa

Kun Anniina Hassisen, 14, pikkusisko alkoi lähteä kavereiden kanssa omille teilleen, Anniina jäi kotiin ja itki. Hänellä ei ollut yhtään kaveria. Vanhemmat ja koulu yhdistivät voimansa, ja löytyihän niitä: ensin yksi bestis ja sitten toinen. Nykyisin urheilijatytöllä on pelikavereitakin.

”Harrastan sählyä, koripalloa ja jalkapalloa.”

Oma isä valmentaa salibandyn sekajoukkuetta. Anniina, usein ainoa tyttö, on koko joukkueen lemmikki. Koripalloa hän pelaa vammaisten ja vammattomien Unified-joukkueessa, ja vaikka pikkuinen onkin, pärjää kuin jättiläinen. Vahvan kilpailuvietin hyvä puoli on väkevä ilo – varsinkin, kun pallo menee koriin.

Anniinan ensimmäisinä vuosina vanhemmat ponnistelivat, jotta tyttö saisi kuntoutusta viittomakieleen, motoriseen kehitykseen ja kaikkeen mahdolliseen. Tehdyn työn löytää eestään, heille sanottiin, ja siltä nyt tuntuukin. Kun Anniina astuu huoneeseen, hän vangitsee huomion ja tekee asiansa selväksi.

Seiskaluokkalainen miettii jo, mitä tehdä peruskoulun jälkeen. Lahjoja olisi musiikkiin tai kuvataiteisiin, mutta ammatilliset unelmat ovat käytännöllisiä. ”Minusta tulee siivooja. Tykkään pestä pöytiä, tuoleja, ikkunalaseja ja lattioita.”

Anneli-äiti toivoo, että Anniinalle löytyisi mukava oma koti, jossa olisi ystäviä ympärillä ja tyttö voisi elää niin itsenäistä elämää kuin pystyy. Anniina toivoo, että hänellä on isona ikioma koira, jolle hän ostaisi herkkuluita. ”Minä voisin helliä sitä.”

 

Rakenna kanssamme kaikkien yhteistä maailmaa.

Lahjoita

Artikla 24

Jokaisella on oikeus peruskouluun, ammatilliseen jatkokoulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen, syrjimättä ja yhdenvertaisesti muiden kanssa. Vammaisella lapsella on oikeus tarvitsemaansa tukeen, osallisuuttaan menettämättä.


Yhdenvertainen oikeus koulutukseen

Vammaisten lasten ja nuorten oikeus käydä koulua mahdollisimman laajan osallisuuden periaatteen mukaan ei tällä hetkellä toteudu artiklan 24 tarkoittamalla tavalla. Ammatilliset opinnot pysähtyvät monen kohdalla vaihtoehtojen ja riittävän tuen puutteen vuoksi.

Suurimpana esteenä muutokselle ovat asenteet ja luutuneet käytännöt. Vammaisille nuorille luotu ”uraputki” erityiskoulun kautta eläkkeelle on voimissaan, eikä monessa kunnassa mietitä sille vaihtoehtoja.

Tavoite 24 on liike kaikille yhteisen koulun puolesta. Mahdollisimman laaja osallisuus koulussa mahdollistaa monipuolisempia opintopolkuja ja parantaa mahdollisuutta päästä työelämään.
Lue lisää »


Artikla 27

Jokaisella on oikeus tehdä työtä ja ansaita elantonsa.

Tee kertalahjoitus

Klikkaa LAHJOITA-nappia, jolloin siirryt valitsemaan lahjoitussumman ja maksutavan. Lahjoittaa voi sekä mobiilimaksulla että verkkomaksulla.

Lahjoita tilisiirtona

Lahjoita tilisiirtona tilillemme
Nordea IBAN FI49 1146 3007 2069 12, viite 99008.

Lahjoita tekstaamalla

Lahjoita 10 euroa tekstaamalla KOHTAAMUT numeroon 16499.

Lahjoita 20 euroa tekstaamalla KOHTAAMUT20 numeroon 16499.

Kehitysvammaisten Tukiliitto

Unelmoimme maailmasta, jossa kehitysvammaisilla ihmisillä on yhdenvertaiset oikeudet. Uskomme yhteistyön ja vertaistuen voimaan ja olemme mukana monissa verkostoissa. Meillä on noin 180 yhdistystä, jotka toimivat koko Suomen alueella. Yhdistysten jäseninä ovat ihmiset; kehitysvammaiset henkilöt, omaiset, läheiset, alan työntekijät, kehitysvammaisten ihmisten hyvää elämää tavoittelevat kanssaihmiset.

Tutustu Tukiliittoon »

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Haluatko jatkossa kuulla meistä ja mahdollisuuksista auttaa?
Liity postituslistalle: